AVILOO:n tutkimus valaisee lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien energiankulutusta sähköautoissa.
Tutkimuksessa havaittiin, että äärimmäisissä ulkolämpötiloissa matkustamon lämmitys ja viilennys vaikuttavat merkittävästi toimintamatkaan. Ensimmäisen ajotunnin aikana keskiverto kaupunkiajolla ajoneuvon ilmastointi ja lämmitys voivat muodostaa jopa noin 35 % kokonaiskulutuksesta, mikä vastaa jopa yli kolmasosan toimintasäteen menettämistä!
Lämmitys- ja viilennysenergian osuutta kokonaiskulutuksessa mitattiin 14 erilaisen sähköauton avulla. Ensimmäiseksi autojen sisätilat viilennettiin 0 °C:een samoissa ympäristöolosuhteissa. Tämän jälkeen sisätilat lämmitettiin automaattitilassa 22 °C:n lämpötilaan ja lämmitys jätettiin päälle kahdeksi tunniksi. Saatu data tallennettiin ja analysoitiin AVILOO:n akkudiagnostiikkatyökaluilla.
Ensimmäisen lämmitystunnin aikana energiaa oli kulunut 1,5 kWh–2,5 kWh, keskiarvon ollessa 2,07 kWh. Seuraavan tunnin aikana energiaa oli kulunut 2,7 kWh-4,5 kWh verran. Ajotavasta riippuen tällä voi olla erilaisia vaikutuksia toimintasäteeseen. Kaupunkiajossa lämmitysenergia muodostaa keskimäärin 35 % kokonaiskulutuksesta 60 minuutin jälkeen (Kuva 1.)
Kuva 1.
Moottoritiellä polttoaineenkulutus on yleensä korkeampi, ja tunnin aikana ajetaan huomattavasti pidempiä matkoja. Täten lämmitysenergian osuus vaikuttaa vähemmän dramaattisesti, vain noin 10 % verran suhteessa kokonaiskulutukseen (Kuva 2.)
Kuva 2.
Kuumina päivinä (28–35 °C) autoja myös viilennettiin 22 °C:een. Keskimääräisellä 10 °C:n viilennyksellä mitattiin 1,6–2,2 kWh kulutus 60 minuutin jälkeen. Tämä tarkoittaa, että samanlaiset huomiot pätevät niin viilennykseen kuin lämmitykseenkin.
Lämmitys- ja viilennysprosessien epälineaarinen eteneminen on tärkeä huomio. Niin kauan kuin sisäilma on selvästi yli- tai alilämpöinen verrattuna haluttuun lämpötilaan, energiaa kuluu huomattavasti enemmän kuin lämpötilan ylläpitämiseen. Ensimmäisen tunnin aikana lämmitysenergian kulutus on noin kaksinkertainen toiseen tuntiin verrattuna. Kulutus on korkeimmillaan ensimmäisten 15 minuutin aikana, joten lyhyillä matkoilla on syytä harkita, kuinka paljon sisätilaa kannattaa lämmittää tai viilentää.